Machteld Detmers

De manier waarop een proces van afscheid nemen gedragen kan worden door rituelen en hoe rituelen, van oudsher of nieuw, ons kunnen troosten; het heeft mij altijd ontroerd.

Graag werk ik vanuit mijn hart. De afgelopen 25 jaar heb ik dat gedaan als televisieregisseur en eindredacteur. Met hart en ziel heb ik mij ingezet bij zowel levensbeschouwelijke, als human interest programma’s. Door de jaren heen is de aard van tv-programma´s en de wijze waarop ze gemaakt worden meer en meer veranderd. Techniek en snelheid nemen een steeds grotere plek in en zorgen ervoor dat programma´s vluchtiger worden. Voor mij was het de tijd om het achter me te laten en een beroep te kiezen waar ik opnieuw mijn hart mee kon verbinden.

Een baan in de uitvaart lijkt een complete omwenteling van wat ik altijd gedaan heb, maar toch leeft het idee dat ik als uitvaartbegeleider zou willen werken al heel lang in mij. Maar telkens als het idee de kop op stak, duwde ik het weer weg. Het leek me zo´n uitzonderlijk beroep.
2 jaar geleden overleed mijn vader na een langdurig ziekteproces. Het contact met de uitvaart-begeleidster was heel prettig en respectvol. Zij gaf ons alle ruimte om goed afscheid te nemen en stimuleerde ons om de ceremonie zelf in te vullen zodat we, geheel op onze manier, een afscheidsdienst kregen die bij ons, maar ook bij mijn vader paste. Deze mooie en intense ervaring gaf voor mij de doorslag en niet lang daarna begon ik aan de uitvaartopleiding bij Meander Uitvaartopleidingen in Zwolle. Een betere stap had ik niet kunnen zetten. Ik ontdekte wat ik eigenlijk al wist, dat dit beroep zo goed bij mij past.

En inderdaad, de term uitzonderlijk is van toepassing. Het is een uitzonderlijk voorrecht om als uitvaartbegeleider zo nabij te mogen zijn op het meest moeilijke, pijnlijke en tegelijk kwetsbare moment in iemands leven, waarin er afscheid genomen moet worden van een dierbare.

Men zegt vaak: ´Om jouw werk als uitvaartbegeleider goed te doen moet je jezelf wel heel goed kunnen afschermen, omdat het vaak zo verdrietig is….´ Voor mij is het tegenovergestelde waar.

Mensen begeleiden naar een mooi en waardig afscheid van hun dierbare, vraagt van mij dat ik me open stel, in verbinding sta en goed luister, niet alleen naar wat er gezegd wordt, maar ook juist naar wat niet gezegd wordt. Dat dit tezamen, het zichtbare en het onzichtbare, een plek krijgt in de dagen voor de uitvaart en op de dag zelf, dat is voor mij de kern van een waardevol afscheid.

MHUitvaartverzorging altijd bereikbaar

Als u ons nodig heeft dan zijn we er. U kunt ons altijd bellen of mailen.

Bereikbaar 7 dagen per week 24 uur per dag.

Telefoon: 0347 326128

Of stuur een reactie via ons contact formulier.