Rouwkaarten

Rouwkaarten

Rouwkaarten worden gebruikt ter kennisgeving van het overlijden van een direct nabestaande. Zoals bij de totale uitvaart geldt ook voor de rouwkaart dat de overledene ‘herkenbaar’ is in de kaart.

De blanco kaarten worden gebruikt om een persoonlijke afbeelding te gebruiken. Bijvoorbeeld een foto van de overledene, (zelfgemaakt)schilderij, muziekinstrument, favoriete vakantiebestemming, hobby, bloem, boom of speciale foto …

Samen met de nabestaanden wordt de kaart ontworpen waarbij aandacht wordt besteed aan de juiste kleurstelling, indeling, lettertype en papiersoort. Ook is het mogelijk om de stijl te laten overeenkomen met het rouwbloemenarrangement.

De rouwkaarten worden in eigen beheer gemaakt, hierdoor kunnen de kaarten ook buiten kantooruren worden geprint. U ontvangt vooraf altijd een digitale drukproef. Na uw akkoord worden de kaarten gemaakt en gevouwen. Naast een eigen ontwerp of standaard kaart (zie afbeeldingen hiernaast), kunt u ook kiezen uit een design kaart, ontworpen door een grafische vormgever. Voorbeelden van speciaal design kaarten vindt u hier

Nadat deze in de envelop zijn gestoken, brengen wij deze voor u in een rouwverzamelenvelop naar het hoofdpostkantoor van PostNL in Nieuwegein.

Een passende rouwkaart vinden
Het overlijden van een dierbare wil je graag met respect en op passende wijze mededelen. Dit kan onder andere door een rouwkaart te versturen naar familie, vrienden en kennissen. Als nabestaande heb je misschien al iets in je hoofd, maar het kan ook lastig zijn om een kaart te vinden die bij de overledene past. En als je een rouwkaart hebt gevonden, wat zet je hier dan precies in? We helpen je hier graag mee, zodat je het afscheid van je dierbare op een waardige manier aankondigt.

Verschillende stijlen rouwkaarten
Om je dierbare de laatste eer te bewijzen is een rouwkaart naar zijn of haar wens belangrijk. Het meest gemakkelijke bij het zoeken van een rouwkaart is om dicht bij de overleden persoon te blijven. Portretteer de overledene bijvoorbeeld zoals hij of zij was met een foto op de voorkant van de kaart. Een sprekende foto zoals je dierbare door iedereen wordt herinnerd, zorgt vaak voor een glimlach en voor herinneringen aan fijne tijden. Een ander betekenisvol iets kan een tekst, songtekst of gedicht zijn. Er zijn verschillende auteurs die prachtige gedichten schreven over de dood en over afscheid nemen, zoals cabaretier en dichter Toon Hermans. Als je dierbare een liefhebber van de natuur was, kan de natuur symbool staan voor het leven dat komt en gaat. Een kaart met bloemen, de zee of met de plek waar de overledene vaak kwam is dan heel toepasselijk. Kon je dierbare steun vinden bij zijn/haar geloof? Dan past een kaart met een spirituele tekst misschien goed bij de overledene. Een rouwkaart hoeft natuurlijk niet per se veel details te hebben. Een simpele kaart met alleen de naam kan al genoeg zeggen. Sommige overledenen hebben hun uitvaartwensen opgeschreven in hun notities of vastgelegd bij hun uitvaartverzekering. Zo is het iets gemakkelijker om het afscheid naar de wens van je dierbare samen te stellen.

Wat zet je op een rouwkaart?
Misschien vind je het als nabestaande lastig de woorden te vinden om het laatste afscheid aan te kondigen. Daarom geven we je graag wat richtlijnen, waarna je zelf of samen invulling aan de tekst kunt geven.

1. De naam
Ten eerste is het belangrijk om aan te geven wie er is overleden. De bijnaam of roepnaam is hierbij erg persoonlijk om erbij te zetten. Omdat de kaart in de regel wordt verstuurd door familie, kan vooraf aan de naam worden vermeld wie de overledene voor jou of jullie was. Een voorbeeld: ‘Na een fijn leven nemen we afscheid van onze echtgenote, moeder en oma.’ Op rouwkaarten is het gebruikelijk om de geboortedatum en de sterfdatum van de overledene te vermelden. Je kunt er ook voor kiezen om enkel de leeftijd van je dierbare neer te zetten.

2. De nabestaanden
Het is gangbaar om de rouwkaart te laten ondertekenen door de nabestaanden van de overledene. Dit kan middels de volgorde partner – kinderen – kleinkinderen of door de ouders, broers en zussen van de overledene te noemen. Bespreek met elkaar wat het beste past bij jullie dierbare en bij jullie.

3. Gedicht of tekst
Zowel op de voorkant als in de kaart is natuurlijk plaats voor een spreuk, motto of gedicht dat bij jouw dierbare past. In een kort tekstje of gedicht herkennen ontvangers van de kaart de overledene vaak, wat de rouwkaart een persoonlijk tintje geeft. Soms zegt een foto meer dan duizend woorden en is een foto van jouw dierbare genoeg.

4. Praktische informatie
Als laatste is het belangrijk de praktische informatie te delen. Wordt je dierbare in besloten kring begraven of zijn de ontvangers welkom om afscheid te nemen? Wanneer dit laatste het geval is vermeld je de datum, plaats en tijd van het condoleancemoment en/of afscheid. Ter medeleven sturen bekenden graag een condoleancekaartje. Vermeld daarom een correspondentieadres waar ze deze naartoe kunnen sturen.

Belangrijk bij het maken van een rouwkaart
Wanneer een uitvaartverzorger de uitvaart regelt, kan hij of zij je helpen met de kaart. Sommige mensen willen liever dat familie de uitvaart regelt. Het is fijn om in dat geval wat handvatten te hebben als het gaat om de rouwkaart. Omdat het afscheid vaak binnen zes dagen na het overlijden plaatsvindt, is het bijvoorbeeld belangrijk om de kaart zo snel mogelijk samen te stellen en te versturen. Op deze manier ontvangen de eventuele genodigden de kaart voordat het afscheid plaatsvindt. Zijn er genodigden die in het buitenland wonen? Dan is het goed om naast de kaart ook tijdig telefonisch of mailcontact te hebben, zodat diegenen kunnen overwegen om naar de uitvaart te gaan.